Costești, Anul 1930 Un Paște în lacrimi.

Biserica arsa

Imagine de arhivă – Biserica din lemn care a ars din temelii în groaznicul incendiu din 18 aprilie 1930

Mulțumesc d-lui Daniel Mincă pentru realizarea și amabilitatea de a ne pune la dispoziție acest material video.

Cuvântul realizatorului Daniel Mincă

Dragi locuitori ai orașului Costești,

Numele meu este Mincă Daniel și sunt realizatorul acestui modest filmuleț care ne aduce aminte de tragedia produsă cu mulți ani în urmă în urbea noastră. M-am născut în Costești la 1 octombrie 1969 într-o familie modestă. Am urmat cursurile școlare în localitate, iar după terminarea liceului am urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi Tancuri și Auto “Mihai Viteazul” din Pitești. După absolvire, soarta a făcut să mă despart de meleagurile natale și să mă stabilesc într-o altă zonă a țării. Actualmente locuiesc în localitatea Marghita, județul Bihor și îmi desfășor activitatea de militar într-o unitate militară din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj.
În ceea ce privește filmul: totul a plecat de la audiția unei melodii (care este pe fundalul filmului). Nu știu ce s-a întâmplat în acel moment dar gândul mi-a zburat instantaneu spre idea de a face un film în memoria celor dispăruți în tragicul eveniment de la Costești. Ideea mi-a venit spontan fără sa fi premeditat ceva dinainte. La prima vizita a mea acasă la Costești am venit înarmat cu o cameră video și un trepied. Filmarea a fost făcuta pe parcursul a doua zile. Abia așteptam sa ajung la Marghita să pot realiza montajul.
Totul s-a făcut cu aparatură nu tocmai profesională, de aceea din acest punct de vedere regret că nu am acordat o mai mare importanță la realizarea montajului. Sunt ferm convins că ar fi rezultat un film de o mai buna calitate din punct de vedere profesional. Ulterior am văzut ca a mai fost realizat un film pe același subiect de o echipa din Pitești care au și câștigat un premiu la un Festival de film cu tema religioasă. Îi felicit pentru succesul lor!
Menționez că filmul nu l-am făcut la solicitarea vreunei persoane sau entități, nu am avut buget din nicio sursă externa și nu l-am realizat pentru a avea foloase sau avantaje de pe urma lui. L-am făcut DIN SUFLET! Important este să nu uităm ce s-a întâmplat și să ne rugăm pentru sufletele nevinovate care au pierit atunci.
Mulțumesc tuturor celor care au vizionat și au apreciat acest film, mulțumesc preotului Dragoș Marineață pentru fotografiile puse la dispoziție și mulțumesc în mod special d-lui Cristian Vlãdescu pentru mediatizarea filmului pe diferite site-uri.

Cu respect,
Daniel Mincă