Casa Nicolau, monument istoric
Casa Nicolau, monument istoric, Cod LMI: AG-II-m-B-13618
Casa familiei Hagi Marcu Nicolau unul din cei 4 frați Nicolau, căsătorit cu Iuliana Nicolau, decedat în 1926.
Cea mai reprezentativă clădire din punct de vedere arhitectural din orașul Costești a fost construită în anul 1875 de Hagi Marcu Nicolau și are o suprafață construită de 1.044 metri pătrați.
În primul război mondial a fost rechiziționată de armata germană care a stabilit cartierul general în casa. Feldmareșalul german August von Mackensen (la data aceea era general) a locuit în imobil pe durata campaniei.
Din 1933 casa și terenul aferent intra în proprietatea lui Iulian Nicolau, inginer de drumuri și poduri, Director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de al doilea război mondial, fiul cel mic al lui Hagi Marcu.
În timpul celui de al doilea război mondial familia lui Iulian Nicolau se mută din București la Costești datorită bombardamentelor: soția Ana Nela profesoară de limba latină și fiica Corina Viorica născută în 1939.
După 1945 casa este preluata de Banca Națională a României, sucursala Costești care își stabilește sediul în imobil și funcționează aici pana în 1950 (aproximativ).
Din 1950 (aproximativ) și până în 1963 în casă se muta unitatea de securitate din Costești.
În 1963 unitatea de securitate predă imobilul Primăriei, care îl transformă în Liceul Teoretic Costești, destinație pe care a avut o până la revoluție și ulterior până în 2007 când a fost retrocedat Corinei Viorica Nicolau, fiica lui Iulian Nicolau, moștenitoarea de drept a casei.
În imobil au funcționat dea lungul timpului: sala de sport a liceului (la demisol) laboratoare de fizică și chimie, săli de clasa precum și biblioteca liceului. Pe terenul aferent casei s-au construit în timp: corpul nou al liceului, stadionul orașului, o nouă sala de sport și case proprietate privată.
În prezent, Casa Nicolau se află într-o stare avansată de degradare, fără ferestre și uși, cu acoperișul spart, în curând acoperișul va ceda total aducând cu sine și prăbușirea clădirii.