Din istoricul Patrulelor școlare de circulație din orașul Costești

Patrula scolara de circulatieLa Costești, prin hotărârea conducerii Liceului Teoretic și la recomandarea factorilor cu atribuții concrete în domeniu, se înființează, în toamna anului 1971, cercul de „Educație rutieră“, condus de prof. Țușcă Ludovic, proaspăt posesor al permisului de conducere auto.
În cadrul cercului, în scurt timp, se constituie și prima Patrulă școlară de circulație alcătuită, pentru început, spre surprinderea tuturor, numai din fete (clasele V-VI), eleve cu rezultate bune la învățătură și disciplină. Din rândul acestora a fost aleasă șefa patrulei și secundul.
Iată componența primei patrule școlare de circulație din Costești:

1. OANȚĂ CORINA  clasa a VI-a B   –  șefa patrulei
2. STAN VASILICA  clasa a VI-a A  – secund
3. MARINESCU CARMEN  clasa a VI-a A
4. RĂDOI ZINA  clasa  a VI-a A
5. BARBU IULIA  clasa  a VI-a B
6. TOȘU CARMEN clasa  a VI-a B
7. MUȘAT LILIANA  clasa a V-a
8. POPA CORNELIA  clasa a V-a

La 13 iunie 1972 a avut loc la Pitești etapa județeană a concursului „Cea mai bună patrulă școlară de circulație“, cu participarea a 16 echipaje. La sfârșitul întrecerilor echipajul Liceului Teoretic se clasează pe locul 8. Din păcate, fotografia cu cele 8 fetițe curajoase nu s-a mai păstrat. Oricum, ele au fost felicitate pentru rezultatul obținut la acest început de drum, adresându-li-se totodată și îndemnul de a urca în clasamentele viitoare, cât mai sus.
La etapa națională care a avut loc în tabăra de la Bran, locul I a fost ocupat de Patrula școlară de circulație a Casei Pionierilor din  Dorohoi, județul Botoșani (prof. Roșca-Velea Alexandru).

1973

În urma câștigării etapei pe oraș a concursului „Cea mai bună patrulă școlară de circulație“, echipajul Liceului Costești se califică pentru etapa județeană desfășurată la Pitești în ziua de 8 aprilie 1973 la care au participat 19 echipaje. De data aceasta, în echipajul liceului apar și trei băieți.
Patrula scolara de circulatie Costesti, anul 1973        În imagine patrula anului 1973:
Toșu Carmen a VII-a B
Mușat Liliana a VI-a
Mihalache  Mirela a V-a
Dobra Viorel  a V-a (rezervă)
Stan Vasilica a VII-a A – șefa patrulei
Rădoi Zina a VII-a A
Gheorghe Elena a V-a
Șit Viorel a VII-a A
Ionescu Marin ( Ispas) a VII-a A – secund

La sfârșitul concursului, pe locul I se clasează două echipaje; Școala Generală Nr.2  Curtea de Argeș și Liceul Teoretic Costești. Pentru desemnarea câștigătoarei etapei județene, se recurge la o probă de baraj ( probă teoretică) în urma căreia locul I este câștigat de Patrula Școlii Generale Nr. 2 Curtea de Argeș, care la finala națională de la Bran ocupă locul I pe țară (prof. îndrumător Ierfulescu M.).

 

1974

 

1975

1976

Etapa națională s-a desfășurat la Alba Iulia, Patrula Școlară de Circulație din Costești a obținut  locul IV

📸Imagini de arhivă cu Patrula Școlară de Circulație din Costești, mai 1976
O amintire valoroasă cu tinerii care contribuiau la siguranța în trafic pe străzile orașului nostru. Mulțumim dlui profesor Țușcă Ludovic – Basarabeanul 🎚️, pentru eforturile sale și pentru aceste momente surprinse.
Componența patrulei din mai 1976:
1 – Relu Dobrin;
2 – Silviu Stoian;
3 – Telescu Violeta;
4 – Daniela Marin;
5 – Răducanu Violeta;
6 – Tușcă Boris;
7 – Stoica Adrian
8 – Ion Stoian.

1977

Sfântul Gheorghe – locul II, la faza națională.

1978

Târgoviște – locul I pe țară

1979

București – locul II, la faza națională.

1980

1981

1982

1983

1984

1984 – Patrula de Circulatie a Școlii Generale nr. 1 Costești, câșigă trofeul Paleta de aur – Cea mai bună patrula de circulatie din tara
In tabăra de la Piatra Neamț și-au dat întîlnire la concursul „Cea mai bună patrulă de circulație“ reprezentativele celor 40 de județe și a municipiului București. Cum au ajuns în finală? Cîștigînd etapă după etapă… începînd cu faza pe școală…
IN IMAGINE MEMBRII PATRULEI ȘCOLARE DE CIRCULAȚIE AI ȘCOLII NR. 1, COSTEȘTI, JUDEȚUL ARGEȘ, CAȘTIGATORI CONCURSULUI „CEA MAI BUNĂ PATRULĂ DE CIRCULAȚIE”,
CARE AU OBȚINUT ASTFEL TROFEUL „PALETA DE AUR”.

1985

1986

1987

1988

1989

 

Material realizat de prof. Țușcă Ludovic – Basarabeanu