13 iulie 2024

Catedrala „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Costești, Argeș

Data de 18 aprilie 1930 a fost una de mare încercare pentru bisericuța de lemn din Costești, Argeș, aceasta arzând complet chiar în Vinerea Mare a Sfintelor Paști, și, odată cu ea, mulți copii ai satului, aflați la slujbă. După incendiu, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa patriarhului Miron Cristea, a demarat o colectă publică națională, susținută de ziarul „Universul”, condus la acea dată de Stelian Popescu și Guvernul României, prin Ministerul de Interne. Pe lângă materialele de construcție, a mai fost strânsă și suma de 10 milioane de lei, bani cu ajutorul cărora s-au ridicat, la 2 km de locul incendiului, noua biserică, casa parohială și paraclisul din cimitir. La scurt timp, după ce tragedia fusese prezentată de unele dintre cele mai mari ziare ale lumii, încep să sosească la Costești materiale de construcții pentru o noua biserică.

Arh. Dimitrie Ionescu – Berechet și pictorul Dimitrie Belizarie, la construcția Bisericii din Costești, Argeș, 1931
Detalii istorice privind construcția noii biserici din Costești, Argeș: În fotografie apar: Patriarhul Miron Cristea, Preotul Constantin Dron, Arh. Dimitrie Ionescu – Berechet , Arh. Mazilu
Catedrala „Sfântul Prooroc Ilie” Costești – imagini din anul 1931

Biserica a fost construită în formă de cruce, cu două turle, din cărămidă și piatră de Albești, între anii 1930 și 1932. Cel care a gândit și proiectat biserica nouă din Costești a fost Dimitrie Ionescu – Berechet, unul dintre cei mai mari arhitecți români. Pictura a fost realizată de Dimitrie Belizarie și el unul dintre cei mai vestiți pictori bisericești. Biserica din Costești, ce poartă hramul Sfântului Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul, făcătorul de minuni și aducătorul de ploi, a fost sfințită pe 21 iulie 1935 de un sobor de clerici în frunte cu episcopul Argeșului, Nichita Duma, și Patriarhul României, Miron Cristea, la acest eveniment a fost prezent și regele Carol al II-lea al României. Vestea că Regele României, Carol al II-lea va fi prezent la sfințirea bisericii a făcut ca peste 5.000 de oameni să se adune la Costești, unii sosind cu căruțele cu o zi înainte de marele eveniment.

În prezent Parohia Costești este slujită de:

Preot paroh: Cojocaru Ion

Preot coslujitor: Flavius Coman

Cântăreț: Dumitrel Constantin

Catedrala este monument istoric de interes național, fiind înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, Cod LMI: AG-II-m-B-13613

Soborul de clerici în frunte cu patriarhul Miron Cristea și regele Carol al II-lea la sfințirea bisericii din Costești
Datare: 21 iulie 1935
Localizare: Costești, județul Argeș
Sursa: ANIC
Soborul de clerici în frunte cu patriarhul Miron Cristea și regele Carol al II-lea la sfințirea bisericii din Costești
Datare: 21 iulie 1935
Localizare: Costești, județul Argeș
Sursa: ANIC
Catedrala „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Costești, perioada construcție: 1930-1932 – strada Victoriei nr.29


 

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns