Primul Război Mondial pe raza Orașului Costești

Evenimente Știri Locale
Ioan I. Anastasiu sau Ion I. Anastasiu (n. 10 iunie 1866, Iași, România – d. 1946) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial. A îndeplinit funcția de comandant de divizie în campaniile anilor 1916 și 1917.
La 11 noiembrie 1916, armatele inamice au forțat Oltul la Stoenești și au ajuns în câmpia Munteniei.
Astfel la 15 noiembrie 1916 zona actuală a Orașului Costești a devenit câmp de luptă prin ocuparea de către rămășițele diviziilor distruse în luptele de până atunci, subunități din cadrul Diviziilor 1 și 17 Infanterie, Armata I-a, care se contopesc în Divizia 1/17 Infanterie, comandată de colonelul Ioan Anastasiu și primesc misiunea de a forma un dispozitiv de luptă pe aliniamentul de apărare Costești-Suseni.
Pe 18 noiembrie 1916, copleșită din punct de vedere numeric și fără tehnică de luptă corespunzătoare, Divizia 1/17 Infanterie, este silită de trupele inamice să se retragă în zona Comunei Căteasca.
În aceste condiții, comandamentul român a decis angajarea operațiunii de pe Argeș și Neajlov, cunoscută ca „Bătălia pentru București” o acțiune de foarte mare complexitate dar care, deși a debutat promițător, în cele din urmă a eșuat.

Operațiile Armatei României pentru apărarea Bucureștiului în campania anului 1916, („Bătălia pentru București”, sau „Operația de apărare de pe Argeș-Neajlov”) au reprezentat ultima bătălie a campaniei românești din anul 1916, desfășurată în decembrie 1916 între forțele Puterilor Centrale, comandate de generalul Erich von Falkenhayn și Armata Română, aflată sub comanda generalului Constantin Prezan. Aceasta din urmă nu a putut opri ofensiva forțelor Puterilor Centrale în Muntenia., pentru a preveni capturarea capitalei țării, astfel că în data de 6/19 decembrie 1916 orașul București a fost ocupat de Armata a 9-a Germană.

Concomitent, între 1/14 decembrie–6/19 decembrie 1916, s-a desfășurat Bătălia de la Argeș, în care forțele germano-bulgare comandate de generalul August von Mackensen au repurtat o mare victorie. Rezultatul celor două bătălii a fost ocuparea Bucureștiului de către Puterile Centrale și retragerea armatelor româno-ruse în Moldova, pe linia Siretului. Feldmareșalul german August von Mackensen ( la data aceea general )a locuit pe durata campaniei în  Casa Nicolau , rechiziționată de armata germană de la familia Nicolau și care a stabilit aici  cartierul general.

Unitate română în apărare pe timpul operațiunilor din Muntenia, România Fotografii din Războiul pentru întregirea neamului 1916-1919″, Muzeul Militar Național, România, 1924
Harta bătăliei de pe Argeș și Neajlov, cunoscută ca „Bătălia pentru București”
Cristian Vlădescu
Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.
https://www.depanare-calculatoare.eu

Lasă un răspuns