Istoria fotbalului în Costești

Știri Locale

Istoria fotbalului în Costești

Sportul s-a practicat în oraș din cele mai vechi timpuri. Astfel puțini știu că în oraș au fost pe lângă echipele de fotbal (despre care se știu puține lucruri) și echipe de handbal, oina sau tenis de câmp. Dacă despre acestea din urmă se știu puține lucruri, despre fotbal după mai multe cercetări am reușit să facem un istoric al echipelor ce au reprezentat orașul în diviziile raionale și regionale. Fotbalul a fost în funcție de organizarea teritorial-administrativă a României,  organizat pe regiuni, raioane sau sătești.

Flacăra Costești – prima echipa menționată

Primele însemnări despre o echipa de fotbal din Costești apar în 6 iunie 1959 când se menționează câștigătoarea campionatului raional Costești – Flacăra Costești iar aceasta se lupta împreuna cu alte 13 campioane raionale pentru promovarea în campionatul Regional Pitești .
Citat din ziarul „ Secerea și ciocanul” care apărea în regiunea Argeș în perioada respectivă si aflăm că  La 4 iulie 1959 începe barajul de promovare în campionatul regional ediția 1959-1960. Participă următoarele echipe : Dinamo Drăgășani, Avântul Horezu, Recolta Drăgănești ( Stoicănești ), Oltul Slatina, Progresul Topoloveni, Flacăra Costești, Textilistul Pitești, Unirea Potcoava, Minerul Câmpulung, Voința Curtea de Argeș. Flacăra Costești este repartizata alături de echipele din Argeș intr-un campionat.
Pe lângă Flacăra Costești în campionatul raional încep sa mai apară echipe de fotbal pe lângă firmele care se dezvoltau in Costești, dar și echipe din localitățile ce fac parte din raion.

Unirea Costești echipa cu cel mai bun palmares

În toamna anului 1959 campionatul regional se reorganizează, iar din ziarul Secerea și Ciocanul aflăm de Unirea Costești. Campionatul regional 1959/1960 se dispută pe două serii geografice una cu 14 echipe cealaltă cu 13. Seria I-a: Dinamo Pitești (retrogradată din C), Progresul Găești, Progresul Curtea de Argeș, Muscelul I.M.S. Câmpulung, Metalul Pitești, Unirea Potcoava, Unirea Costești, Flacăra Găești, Progresul Topoloveni, Voința Curtea de Argeș, Minerul Câmpulung, Textilistul Pitești, Progresul Pitești și Rapid Pitești. În deschiderea meciurilor jucau echipele de juniori. Deplasările se efectuau cu I.M.S.-uri sau cu un camion fără prelată tip Steagul Roșu iar majoritatea jucau în teniși. Mingea din piele, cu șiret, era grea și lăsa deseori urme pe corpul celui care o atingea. Unirea Costești ocupa locul 11 cu 11 puncte având 3 victorii și 5 egaluri. În acest campionat aflam ca datorită terenului de joc impracticabil, Comisia regională atenționează asociațiile sportive Textilistul Pitești, Bistrița Băbeni, Recolta Stoicănești și Progresul Pitești să își amenajeze conform regulamentului terenurile de sport până în data de 1 noiembrie 1959, în caz contrar nu vor mai fi programate.

Victoria Ionești campioana raionului Costești

În ediția de campionat 1960/1961 aflăm de Victoria Ionești care câștigă campionatul raional Costești și joacă la Topoloveni alături de Moneda Pitești, Forestierul Stâlpeni, Progresul Băiculești, Bizonul Pitești, Unirea Vedea și Victoria Ionești (campioana raionului Costești, Argeș, care reprezenta Comuna Ionești ) baraj de promovare în Campionatul Regional Argeș
In anul 1962 aflam ca Victoria Ionești câștigă din nou campionatul raional și joacă pentru promovarea în cel regional împotriva celor de la Voința Găești și Constructorul Pitești

Unirea Costești joacă pentru promovare

Pe 18 iunie 1966 la Curtea de Argeș pentru promovarea în campionatul regional joaca echipele Electrica Pitești, Recolta Ionești (Costești, Argeș), Autobuzul Câmpulung, Unirea Costești și I.C.H. Curtea de Argeș. Electrica a promovat in Campionatul Regional.
După reorganizarea teritoriala 1968 se reorganizează și competiția județeană unde va evolua și Unirea Costești câteva sezoane.

Metalurgistul, Șoimii Albi sau Tractorul alte echipe din oraș

In aceasta perioada in campionatul raional joaca mai multe echipe locale precum Șoimii Albi Costești (echipa spitalului), Metalurgistul Costești (echipa ISDVA Costești actuala Comefin ) sau Tractorul Costești (echipa atelierului SMA).
Metalurgistul începe să se impună la nivel de oraș apoi după fuziunea cu Șoimii Albi se formează Metalul Costești și participa in Divizia D.
Campionatul uzinei ISDVA Costești 1980-1985
Campionatul uzinei ISDVA Costești 1980-1985
Campionatul uzinei ISDVA Costești 1980-1985
Campionatul uzinei ISDVA Costești 1980-1985

În imagine de la stânga la dreapta:

– rândul de sus: Bebe Ciobanu, Gabriel Mihalcea, ___,___,___, Doru Luță, ___, ___, Ilie Păduroiu

– rândul de jos: Gheorghe Fircan, Valerică Dumitru ( nea Vali), ____,____

Mecanica Fină joacă baraj de promovare

În anul 1986 echipa devine Mecanica Fină Costești iar in anul 1987-1988 câștigă titlul de campioană județeană având și dreptul de participare la barajul de promovare în Divizia C. Barajul de promovare este jucat împotriva celor de la Carpați Agnita (Sibiu) iar după ce câștigă acasă cu 2-1 pierde în deplasare cu 6-0 într-un meci arbitrat de Ion Crăciunescu . Interesant este că jucătorii erau angajați ai fabricii ISDVA Costești și erau scoși din producție când obțineau rezultate bune.
Stadionul din Ștefănești - Echipa Mecanica Fină Costești la barajul cu Carpați Agnita 2-1
Stadionul din Ștefănești – Echipa Mecanica Fină Costești la barajul cu Carpați Agnita 2-1
Lotul echipei:

Lotul echipei de la stânga spre dreapta:

– rândul de sus: Titel, Gabi Mihalcea, Aria, portarul (Aripioara), Dănuț Nedelcu (antrenor), Măndescu, Jair, Doru, Stelică Rada,
– rândul de jos: Doru Luță ,Dan Irimia ,Costel Popescu, Gigiu

INC Costești o noua  forță în oraș

După 1990 Mecanica Fina decade iar la nivel de oraș se ridica o nou forță,  INC Costești care promovează din divizia onoare. Pentru un sezon avem derby local între cele doua echipe . În 1991 Mecanică Fină dispare iar INC Costești devine o forță în județ reușind să câștige titlul de campioana județeană iîn sezonul 1991/1992. Echipa joaca un baraj în 3 alături de Sportul Braniștea (Giurgiu) și Metalul Alexandria unde a înregistrat următoarele rezultate:
INC Costești – Sportul Braniștea 3-0 și 1-2
INC Costești – Metalul Alexandria 2-1 și 0-2
În urma acestor meciuri promovează echipa din Giurgiu.

Viitorul Costești o altă echipă

În campionatul următor echipa își schimba numele în Viitorul Costești având tot susținerea FNC ului din oraș iar în campionatul 1994-1995 câștigă un nou titlu de campioana județeană jucând din nou barajul de promovare. În dubla manșă jucată împotriva celor de la Gloria Iris Cornești echipa noastră pierde cu un dublu 3-0 in fata unei echipe care si-a luat atunci toate masurile de precauție. După pierderea barajului Viitorul mai rezista doar un campionat după care fotbalul în Costești dispare pentru 16 ani.

Dines Pârvu- Roșu prima echipa a unui sat reprezintă orașul

În această perioadă trebuie menționată echipa Dines Pârvu Roșu care activează un sezon în divizia onoare și care devine prima echipa a unui sat ce aparținea orașului.

Speranța Costești și Unirea Costești

Speranța Costești
Speranța Costești

Fotbalul revine în Costești în anii 2002 prin Speranța Costești ce activează în Liga a IV-a și a V-a iar în 2004 apare Unirea Costești care in anul 2005/2006 câștiga titlul de campioana județeană și joacă barajul de promovare in Liga III. Meciul jucat împotriva celor de la Unirea Târlungeni este câștigat de echipa noastră cu 3-2 si astfel Costeștiul joaca pentru prima data in istorie in Liga a III-a.

In toata aceasta perioada în oraș activează atât Unirea cat și Speranța . După doi ani Unirea joaca un campionat și jumătate in Liga a IV apoi se desființează. Speranța mai activează câteva sezoane atât in Liga a IV-a cat si în a V după care dispare si ea.
Unirea Costești în 2007
Unirea Costești în 2007

A.C.S. Costești continuă în prezent tradiția locală la fotbal

După o perioadă de pauză apare ACS Costești, echipă ce activează în prezent și reprezintă Orașul în fotbalul județean activând în liga a IV-a .
Text: Nicolae Florin
Cristian Vlădescu
Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.
https://www.depanare-calculatoare.eu

Lasă un răspuns