26 mai 2024

Astăzi, EROII neamului românesc vor fi omagiați

By Cristian Vlădescu mai25,2023

 

Astăzi, 25 mai 2023,  cinstim două evenimente importante, fiecare având o semnificație specială; una religioasă, creștinii ortodocși sărbătoresc ,,Înălțarea Domnului” (sau Ispasul) și una laică, cu conotații patriotice, anume ,, Ziua Eroilor”, zi care este dedicată comemorării ,,Eroilor” și sărbătoare națională bisericească.

Această sărbătoare marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălțat!“ și „Adevărat S-a înălțat!“.

     Tot astăzi  este celebrat  și așa-numitul „Paște al cailor”, despre care se face pomenire de multe ori în vorbirea curentă, fără a se cunoaște exact de unde provine. De fapt este un blestem  al Maicii Domnului adresat acestor  necuvântătoare, altminteri pașnice și docile, pentru că au necăjit-o atunci când l-a adus pe lume pe  pruncul Iisus.

„Paștele cailor” este o sărbătoare populară care pică în aceeași dată cu ,,Înălțarea Domnului” , adică exact la 40 de zile după Paști, în joia din săptămâna a șasea după  Înviere.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoștință fată de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Hristos S-a Înălțat!
Glorie eternă ,,Eroilor neamului”!

Neamul întreg cinstește vitejii, cari ș’au jertfit viața pentru patrie,
Și cu dalta tăriei, scrie în piatră și bronz generațiilor viitoare, să sporească în veci, proslăvirea lor.

Cartea Eroilor, Argeș din 1984. Satul Broșteni și Orașul Costești
Cartea Eroilor, Argeș din 1984. Satul Broșteni și Orașul Costești
Cartea Eroilor, Argeș din 1984. Satul Podu Broșteni și Orașul Costești
Cartea Eroilor, Argeș din 1984. Satul Podu Broșteni și Orașul Costești

1916 – 1918, pe urmele eroilor din Costești

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns