22 iunie 2024

A plecat spre veșnicie domnul profesor Țușcă Ludovic – BASARABEANUL

By Cristian Vlădescu dec.11,2020
Profesor Țușcă Ludovic – Basarabeanul

A plecat spre veșnicie domnul profesor Țușcă Ludovic – BASARABEANUL, dirigintele meu în cei 4 ani de pe băncile Școlii Generale Nr.1 Costești (1983-1987) și profesor pentru multe generații de costeșteni, unul dintre scumpii noștri dascăli de care ne vom aminti mereu cu nostalgie și respect.
Născut pe data de 19 septembrie 1941, în localitatea Iarova, județul Soroca din Basarabia, s-a stabilit în orașul nostru, unde a desfășurat o lungă activitate profesională fiind o prezență constantă în viața școlii și a urbei noastre, Costești.

Domnul profesor Țușcă Ludovic, va rămâne în memoria noastră și în ”Istoria Costeștiului” ca un om plăcut și echilibrat, deschis și comunicativ, mare iubitor al picturii și fotografiei, un om cult și foarte pasionat de Patrula Școlară de Circulație, în ultimul timp fiind foarte preocupat să transpună în format digital, fotografiile care sunt reprezentative pentru orașul Costești.

Prin hotărârea conducerii Liceului Teoretic Costești,  la recomandarea factorilor cu atribuții concrete în domeniu, se înființează, în toamna anului 1971, cercul de „Educație rutieră“, condus de profesor Țușcă Ludovic, proaspăt posesor al permisului de conducere auto. Patrula Școlară de Circulație din Costești condusă de domnul profesor Țușcă Ludovic – BASARABEANUL, a participat și a reprezentat orașul Costești, județul Argeș sau România, la Concursurile Naționale și Internaționale din Polonia, Bulgaria, Grecia, Cehoslovacia, Ungaria, fiind laureată la toate concursurile la care a participat.

În timpul vizitelor ce i le-am făcut în ultimii ani, măcinat de o boală nemiloasă care la imobilizat, dorea foarte mult să lase ca  moștenire un istoric al Patrulei Școlare de Circulație din Costești, istoric pe care l-am întrerupt din cauza problemelor de sănătate ale dânsului și pe care doresc să îl finalizez dacă se poate, https://costesti-ag.ro/din-istoricul-patrulelor-scolare-de-circulatie-din-orasul-costesti/

Pentru toate aceste rezultate obținute pe plan, județean, național și internațional, Consiliul Județean Argeș, i-a conferit titlul de FIU AL ARGEȘULUI ȘI MUSCELULUI. Începând cu anul 2018 la inițiativa domnului Director al Casei de Cultură Costești, Ilie Dorel , cu sprijinul autorităților locale, concursul interjudețean de circulație, care se desfășoară an de an în orașul nostru, se intitulează “COPIII ȘI SIGURANȚA RUTIERĂ – ȚUȘCĂ LUDOVIC”.

1974 – Patrula Școlară de Circulație din Costești, locul I pe țară
Noi, costeștenii, am mai pierdut un ”Părinte”, unul dintre cei mai emblematici DASCĂLI ai Costeștiului, un OM și PROFESOR care timp de o viață a avut dăruirea și priceperea de a îndruma elevi, care au devenit nume reprezentative în toate domeniile, oameni de elită care reprezintă cu cinste școala costeșteană peste tot în lume.

Mulțumim, domnule diriginte,  profesor Țușcă Ludovic – BASARABEANUL, pentru că ați făcut din noi OAMENI!

Trupul neînsuflețit a fost depus, la capela Catedralei ” Sfântul Prooroc Ilie ” din Costești, funeraliile vor avea loc, sâmbătă 12.12.2020 ora 12:00 la Catedrala ” Sfântul Prooroc Ilie ” din Costești, înmormântarea la Cimitirul din Costești.

Rămas bun, domnule diriginte!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

One thought on “A plecat spre veșnicie domnul profesor Țușcă Ludovic – BASARABEANUL”

Lasă un răspuns