13 iulie 2024

Tradiția frumoasă și autentică a „Colindelor” își face simțită prezența la Costești


Cu pași repezi, se apropie vremea sărbătorilor de iarnă în pitorescul oraș Costești, iar tradiția frumoasă și autentică a „Colindelor” la Bisericile din Costești își face simțită prezența. Acest eveniment anual, organizat cu grijă de Clubul Copiilor Costești, sub îndrumarea doamnei profesor Sofia VASILESCU și a domnului profesor Andrei ENE, devine centrul atenției pentru întreaga comunitate.

Doamna profesor Sofia VASILESCU continuă tradiția reluată anul trecut, o practică care aduce împreună copiii orașului Costești pentru a îmbrăca costume tradiționale și a porni într-o călătorie muzicală prin bisericile locale. De la cea mai mică biserică până la impunătoarea catedrală „Sfântul Prooroc Ilie”, fiecare loc de închinare devine scena unei experiențe magice, plină de cântece de Crăciun și energie pozitivă.

Colindatul nu este doar un eveniment, ci și o modalitate de a consolida legăturile dintre generații. An de an, acest eveniment aduce nu doar copiii în lumina reflectoarelor, ci și familiile lor, bunicile, bunicii, părinții și ceilalți membri ai comunității noastre dragi. Copiii, ghidați de doamna profesor Sofia Vasilescu și de domnul profesor Andrei Ene, învață nu doar cântecele tradiționale de Crăciun, ci și importanța păstrării și aprecierii tradițiilor locale. În același timp, adulții sunt invitați să se implice și să ofere sprijinul lor în perpetuarea acestor obiceiuri frumoase, transformând evenimentul într-o experiență de neuitat pentru întreaga comunitate.

Astăzi, Clubul Copiilor Costești a continuat frumoasa tradiție a colindatului, aducând bucuria Crăciunului în bisericile locale și în sufletele credincioșilor. Fiecare biserică a devenit scenă pentru această călătorie muzicală plină de tradiție și emoție.

În inima satului Podu Broșteni, Clubul Copiilor a pășit în PAROHIA PODU BROȘTENI, colindând Biserica “Adormirea Maicii Domnului”. Sub îndrumarea preotului Tănase Laurențiu, această biserică a fost luminată de colindele pline de suflet ale copiilor, iar tradiția a fost păstrată cu respect și bucurie.

Urmează apoi Biserica parohială “Duminica Tuturor Sfinților” din satul Broșteni, oraș Costești, avându-l ca preot paroh pe Ion Gh. Valeriu. Aici, colindul a adus o atmosferă caldă și plină de tradiție, iar preotul paroh a fost gazda primitoare pentru micuți și comunitatea lor.

Continuând călătoria prin spiritualitatea sărbătorilor de iarnă, Clubul Copiilor a ajuns în PAROHIA ROTULEȘTI, în satul Bradu de Jos, colindând Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”. Preotul paroh Ionete Bogdan a fost martorul bucuriei aduse de colindători și i-a întâmpinat cu ospitalitate, continuând astfel tradiția de generozitate și caldă primire.

Tradiția cu covrigi, fructe, bomboane și ceai cald a fost păstrată cu sfințenie, oferind copiilor nu doar o experiență muzicală, ci și un moment de comuniune și bucurie autentică. Aceste gesturi simbolice au devenit o parte importantă a tradiției colindatului, contribuind la întărirea legăturilor dintre comunitate și biserică.

În timp ce colindau bisericile, copiii au adus lumina și bucuria sărbătorilor în casele credincioșilor. Râsul lor, strălucirea în ochii bunicilor și îmbrățișările calde ale părinților au creat un tablou de fericire și unitate în comunitatea din Costești.

Invităm cu căldură toate familiile din Costești să se alăture acestei tradiții autentice, să colindăm împreună bisericile noastre și să împărtășim bucuria Crăciunului. Să transformăm acest eveniment într-un prilej de a întări legăturile dintre noi și de a crea amintiri de neuitat.

Astfel, cu fiecare colind, fiecare pas și fiecare zâmbet, comunitatea din Costești aduce la viață nu doar o manifestare tradițională, ci și o expresie autentică a spiritului comunitar și a iubirii pentru valorile fundamentale. În lumina acestui eveniment, Crăciunul devine nu doar o sărbătoare, ci și o ocazie de a celebra unitatea, bucuria și frumusețea tradițiilor locale.

Sărbători fericite și pline de lumină pentru întreaga comunitate din Costești!

Clubul Copiilor a pășit în PAROHIA PODU BROȘTENI, colindând Biserica “Adormirea Maicii Domnului”
Colindătorii din Costești la Biserica parohială “Duminica Tuturor Sfinților” din satul Broșteni, oraș Costești

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns