22 iunie 2024

Târgul Anual Tradițional de „ Sfântul Ilie ”- Costești, 20 iulie 2021

By Cristian Vlădescu iul.18,2021

În fiecare an, pe  data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, la Costești are loc Târgul Anual Tradițional de „ Sfântul Ilie ”, manifestare care se desfășoară pe Stadionul Orășenesc din Costești. Continuând tradiția și în acest an, primarul Ion Baicea vă invită să participați la acest eveniment, unde au loc o multitudine de manifestări culturale, dedicate sărbătoririi Patronului Spiritual al orașului Costești.

Afiș, Târgul Anual Tradițional de „ Sfântul Ilie ” Costești
Afiș, Târgul Anual Tradițional de „ Sfântul Ilie ” Costești

Bâlciul de odinioară își are originea în manifestările prilejuite de sfințirea bisericii. Biserica din Costești, ce poartă hramul Sfântului Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul, făcătorul de minuni și aducătorul de ploi, a fost sfințită pe 21 iulie 1935 de un sobor de clerici în frunte cu episcopul Argeșului, Nichita Duma, și Patriarhul României, Miron Cristea. Vestea că Regele României, Carol al II-lea va fi prezent la sfințirea bisericii a făcut ca peste 5.000 de oameni să se adune la Costești, unii sosind cu căruțele cu o zi înainte de marele eveniment.

Soborul de clerici în frunte cu patriarhul Miron Cristea și regele Carol al II-lea la sfințirea bisericii din Costești
Soborul de clerici în frunte cu patriarhul Miron Cristea și regele Carol al II-lea la sfințirea bisericii din Costești Datare: 21 iulie 1935 Localizare: Costești, județul Argeș Sursa: ANIC
 

Tot la Sfântul Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul, face referire și Stema Orașului Costești aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 552 la  data de 14 august 2013.

Stema Orașului Costești

SEMNIFICAȚIA STEMEI: Sfântul Ilie face trimitere la catedrala cu același hram de pe teritoriul orașului. Carul și caii de foc sunt specifice vieții Sfântului Ilie, fapt relatat și în vechea scriptură a Vechiului Testament. Snopul de spice de grâu arată ocupația principală a locuitorilor orașului, agricultura. Coroana murală, cu trei turnuri crenelate, arată faptul că localitatea Costești are rangul de oraș.

Seara, sunteți invitați la spectacolul  folcloric organizat pe scena amplasată lângă tribuna stadionului

cu participarea artiștilor   „ VIOLETA CONSTANTIN și TARAFUL CĂTĂLIN IANCU”

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns