13 iulie 2024

Ritualul Călușarilor din Costești, Argeș de Sărbătoarea Rusaliilor

Ritualul Călușarilor din Costești, Argeș de Sărbătoarea Rusaliilor

La Costești, județul Argeș, tradițiile străvechi prind viață în fiecare an de Rusalii, când Ceata de Călușari „Zorile” se reunește pentru a celebra „Ritualul călușarilor”, declarat de către UNESCO Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. Anul acesta, evenimentul va începe duminică, 23 iunie 2024, în cartierul Zorile, unde bărbați de toate vârstele, inclusiv copii, vor duce mai departe această tradiție păstrată din tată-n fiu.

Semnificația Rusaliilor

Rusaliile, sărbătorite la 50 de zile după Paște, marchează Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea. În aceeași zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, aproximativ 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism, formând prima comunitate creștină din Ierusalim. În lumea romană antică, Rusaliile erau sărbătoarea trandafirilor, dedicată cultului morților, un obicei preluat ulterior de creștini, care au transformat sâmbăta de dinaintea Rusaliilor într-o zi de pomenire generală a morților.

Rusalii
Rusalii

Jocul călușarilor

„Jocul călușarilor” este un ritual popular legat de Rusalii, având multiple funcții: de vindecare, fertilitate și fecunditate. Se crede că acest dans ritual poate vindeca relele făcute de Iele. Cei mai buni dansatori ai satului formează o ceată de călușari și se leagă cu jurământ să joace „Călușul”, aducând sănătate și belșug comunității.

Etapele ritualului

Formarea Cetei

Înainte de începerea ritualului, cei mai buni dansatori ai satului se adună și formează ceata de călușari. Aceștia depun un jurământ solemn de a respecta regulile și tradițiile străvechi ale Călușului. Alegerea membrilor cetei este un proces riguros, fiecare dansator fiind ales pentru abilitățile sale excepționale și pentru respectul față de tradiție.

Vătaful și rolurile în ceată

Vătaful

Vătaful este conducătorul cetei de călușari, ales pentru cunoașterea comenzilor și executarea fără greșeală a dansurilor călușărești. Vătaful gestionează acțiunile membrilor cetei și adună ceata. Călin Constantin Cristi este Vătaful actual, având responsabilitatea de a coordona și a păstra tradițiile ritualului. Călin Constantin Cristi, născut în Costești și crescut în spiritul tradițiilor locale, a învățat tainele Călușului și și-a dedicat viața perpetuării acestui ritual. Atribuțiile lui secrete, precum incantațiile rostite la primirea sau ieșirea unui călușar din ceată și la îngroparea sau dezgroparea Ciocului, se transmit de la Vătaf la Vătaf, uneori pe patul de moarte. Din acest motiv, multe taine ale Călușului au rămas necunoscute.

Ajutorul de Vătaf

Ajutorul de Vătaf, numit și Vătaful de Coadă, deține o parte din secretele Călușului. În anumite momente, când se odihnește Vătaful sau lipsește din anumite motive, Ajutorul de Vătaf preia conducerea cetei. Acesta trebuie să fie bine pregătit și să cunoască îndeaproape toate aspectele dansului și ale ritualului, asigurând continuitatea și buna desfășurare a acestuia.

Mutul


Mutul, un alt membru important al cetei, este întotdeauna mascat și poartă în mână o sabie, fiind cel care generează momentele comice și menține energia și dinamica grupului. Rolul Mutului este esențial în ritual, el având autoritate deplină asupra călușarilor, inclusiv asupra Vătafului. Mutul fertilizează femeile sterpe, căsătorește fetele nemăritate, tratează bolnavii luați din Căluș și sperie spiritele rele. El poate juca pe mâini și cu picioarele în sus, executând acrobații impresionante și creând momente de neuitat pentru public. Îmbrăcat în haine vechi, rupte și peticite, Mutul poartă la brâu o legătură din sfoară de care atârnă usturoiul și pelinul, plante protectoare. De asemenea, la brâu poartă Ciocul Călușului, un lemn cioplit care simbolizează falusul.

Stegarul

Stegarul poartă stindardul Călușului, încărcat cu plante tămăduitoare. Steagul trebuie să rămână vertical pe tot parcursul ceremoniei, simbolizând protecția și binecuvântarea adusă de ceată. Stegarul trebuie să fie un om voinic pentru a căra și păzi steagul, care este mândria cetei de călușari.

Desfășurarea ritualului

Ritualul începe în Duminica Rusaliilor și include acte specifice, precum jurământul cetei și vindecarea celor atinși de Iele. Dansul se desfășoară în curțile gazdelor, unde călușarii sunt întâmpinați cu apă, sare, usturoi și bani, simbolizând belșugul și protecția. Mutul, un personaj central în timpul dansului, are rolul de a întreține atmosfera cu momente comice și acrobații impresionante. În trecut, cetele de călușari străbăteau satele toată săptămâna Rusaliilor, aducând spiritul acestei sărbători în fiecare gospodărie. Astăzi, dansul este concentrat în zilele de Rusalii, dar spiritul tradiției rămâne neschimbat.

Vindecarea și protecția

Una dintre cele mai importante funcții ale dansului călușarilor este aceea de vindecare. Cei atinși de Iele sau bolnavii se alătură dansului, iar prin mișcările ritmice și energia colectivă a cetei, aceștia găsesc alinare și vindecare. Melodiile cântate de lăutari au rol terapeutic, ajutând bolnavii să se elibereze de relele care i-au afectat.

Lăutarii și muzica tradițională

Lăutarii, deși nu fac parte din ceată, au un rol esențial în desfășurarea ritualului. Angajați și plătiți de Vătaf, aceștia acompaniază dansul călușarilor cu melodii specifice, cântate la instrumente tradiționale precum cobza, vioara, fluierul și acordeonul. Instrumentistul Dobrotă Grigore, cunoscut pentru măiestria sa, contribuie la atmosfera magică a evenimentului, dând viață vechilor cântece ale Călușului.

Finalizarea ritualului

Spartul Călușului are loc după apusul soarelui, când ceata se desface și steagul este îngropat, marcând încheierea ceremoniei. Acest moment simbolizează eliberarea energiilor benefice aduse de dans și întoarcerea la normalitate a comunității.

Astăzi, tradiția călușarilor se păstrează mai rar, dar la Costești, acest ritual continuă să fie un simbol al culturii și spiritualității locale. Evenimentul din acest an promite să fie o ocazie specială pentru toți participanții de a se bucura de un spectacol autentic și de a celebra împreună valorile comunității.

Biografii și mărturii

Călin Constantin Cristi – Vătaful Călușarilor din Costești

Călin Constantin Cristi s-a născut și a crescut în Costești, unde tradițiile vechi au format încă din copilărie o parte importantă din viața sa. De mic, Cristi a fost fascinat de atmosfera plină de mister și semnificații a tradițiilor locale, participând cu entuziasm la fiecare fedeleș și la alte evenimente populare organizate în satele de pe Valea Cotmenei și Valea  Teleormanului. Aici, învăța de la cei mai în vârstă secretele jocului popular și ale dansului ritualic al călușarilor, care au devenit nu doar pasiunea sa, ci și o parte integrantă a identității sale culturale.

An de an, Călin a cultivat și rafinat abilitățile sale de dansator, devenind cunoscut în comunitate drept un maestru al acestui dans ancestral. Cu timpul, pasiunea sa pentru tradițiile locale l-a condus să preia responsabilitatea de Vătaf al cetei de călușari din Costești. Rolul său nu se rezumă doar la conducerea în dansuri și ceremonii, ci include și asigurarea continuității acestei tradiții valoroase, transmițând mai departe secretele și învățăturile sale generațiilor viitoare.

Călin Constantin Cristi nu este doar un lider respectat în comunitatea sa, ci și un păstrător al patrimoniului cultural al României. Prin devotamentul său față de tradițiile locale și prin contribuția sa la perenizarea acestora, el aduce o contribuție neprețuită la conservarea și promovarea moștenirii culturale a satului Băseni (Cartierul Zorile din Costești) și a întregii regiuni.

Dobrotă Grigore – Instrumentist

Dobrotă Grigore, a fost mereu prezent la marile sărbători ale comunității din Costești. Cu talentul său deosebit la acordeon, Dobrotă aduce un plus de magie ritualului Călușarilor, devenind o prezență de neînlocuit la evenimentele locale, contribuind la păstrarea și transmiterea obiceiului de Rusalii.

Aceste biografii și mărturii adaugă o dimensiune personală și umană ritualului, subliniind importanța și impactul pe care această tradiție îl are asupra comunității locale. Evenimentul din acest an va fi cu siguranță un prilej de a celebra nu doar Rusaliile, ci și spiritul viu al tradițiilor românești.

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns