13 iulie 2024

Proiectul Național de studiu al folclorului coregrafic românesc „Mlădițe românești” Ediția a V-a , 8-12 decembrie 2021 – Întorsura Buzăului, Covasna

În perioada 8 – 12 decembrie 2021 a avut loc în  Întorsura Buzăului ,  județul Covasna Proiectul Național de studiu al folclorului coregrafic românesc „Mlădițe românești” , Ediția a V-a .
Organizatori: Clubul Copiilor Întorsura Buzăului și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Direcției Județene de Tineret și Sport Covasna, Primăria orașului Întorsura Buzăului.
Sponsori: SC Luci SRL, precum și persoane fizice, părinți ai căror copii activează la cercurile Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului.

Ansamblul reunit „Mlădițe românești”, format din membrii tuturor ansamblurilor participante a fructificat această colaborare prin punerea scenică a unui material coregrafic din zonele aparținătoare formațiilor participante, după cum urmează:
Ansamblul Folcloric „Mugurașul” – Palatul Copiilor Brăila, a prezentat o suită de jocuri populare din zona de interferență Muntenia-Bărăgan
1. Ceasornicul
2. Floricica din Gropeni, județul Brăila
coordonator prof. Marius Sandrino EPURE


Ansamblul Folcloric „Codrulețul” – Clubul Copiilor Găești, Dâmbovița, a prezentat  jocuri din zona Teleorman
1. Pomulețul
2. Ițele
3. Jianu
4. Balta
coordonator prof. Marian GRIGORE


Ansamblul Folcloric „Rapsodia Prahovei” – Palatul Copiilor Ploiești, a prezentat  jocuri din zona sudică de curbură a Carpaților
1. Arnăuțeasca
2. Brâu bătrânesc
3. Floricica
coordonator prof. Sorin PETRE


Ansamblul Folcloric „Mlădițe românești” – Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Covasna a prezentat jocuri populare din Țara Făgărașului
1. Pe sub mână
2. Fecioresc
coordonator prof. Rodica BOIERU


Ansamblul Folcloric „Mugurelul” – Casa de Cultură Costești, Argeș, a prezentat jocuri din zona de sud a județului Argeș
1. Hora la 4
2. Sârba la bătaie
coordonator instructor-coregraf Constantin-Cristi CĂLINÎn continuarea programului grupurile folclorice au prezentat jocuri din zonele pe care le reprezintă:
Grupul Folcloric „Codrulețul” al Clubului Copiilor Găești, Dâmbovița, coordonator prof. Marian GRIGORE
– Suită de jocuri populare din Petrești
Grupul Folcloric „Mugurașul” – Palatul Copiilor Brăila, coordonator prof. Marius Sandrino EPURE
– Brâul pe 8
Grupul Folcloric „Rapsodia Prahovei” – Palatul Copiilor Ploiești, coordonator prof. Sorin PETRE
– Suită din Prahova
Grupul Folcloric „Mugurelul” – Casa de Cultură Costești, Argeș, coordonator prof. Constantin-Cristi CĂLIN
– Călușul
Ansamblul Folcloric „Românașul” Covasna, coordonator prof. Rodica BOIERU
– Feciorescul fetelor de la Crihalma
Ansamblul Folcloric „Mlădițe românești ” Întorsura Buzăului, Covasna, coordonator prof. Rodica BOIERU
– Suită de jocuri din Țara Făgărașului

Festivitatea de premiere a avut loc într-o atmosferă frumoasă, în jurul bradului de Crăciun, amplasat în centrul orașului. Domnul primar Raul Urda, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor participanților, urmat de o horă frumoasă în care s-au prins toți participanții.

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns