„FOCUL LU’ SUMEDRU” la Costești

Evenimente Știri Locale

În fiecare an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de sărbătoarea Sfântul Dumitru, se aprind focuri, iar oamenii se adună în jurul acestora. Obiceiul se păstrează și astăzi în mai multe sate, iar sărbătoarea este asociată cu venirea iernii.
Cu această ocazie, cei mai mulți tineri se strâng într-un loc înalt al satului, iar acolo tradiția spune că se pune o grămadă de lemne și cetină de brad, iar în mijlocul acestora se adaugă o tulpină a unui arbore tăiat din pădure, pentru a fi incinerată, iar acest lucru reprezintă un substitut al zeului care moare și renaște.
În jurul focului se strigă „Hai la Focul lui Sumedru!“ și, se spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul.
Domnul primar al orașului Costești, Ing. Ion BAICEA mulțumește pe această cale colegilor de partid din PSD Costești pentru sprijinul material acordat, angajaților primăriei pentru organizarea evenimentului, instituțiilor care s-au implicat pentru a asigura buna desfășurare și tuturor participanților la eveniment.
În încheiere a transmis un călduros „La mulți ani, Dumitru, Dumitra!”

Cristian Vlădescu
Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.
https://www.depanare-calculatoare.eu

Lasă un răspuns