Primul este 13 septembrie 1848, Bătălia din Dealu Spirii, iar al doilea este unul ceva mai trist, 13 septembrie 1913, când aripile lui Aurel Vlaicu s-au frânt.
Pompierii aniversează astăzi, 13 septembrie, 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953.
După sute de ani de lupte împotriva otomanilor, bătălia din Dealul Spirii este ultima înfruntare pe pământ românesc! Următoarele confruntări se vor consemna peste 29 de ani sub zidurile Plevnei, Opanezului, Griviței, etc. și vor însemna desăvârșirea operei începută în 1848 pe Dealul Spirii: o Românie Independentă!
În zilele noastre, pompierii duc bătălii zilnice dar nu cu armate, ci cu tragedii precum incendii, descarcerări după accidente rutiere, inundații, alunecări de teren și alte situații în care ei salvează vieți.
Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale la 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord. Aurel Vlaicu este înmormântat în cimitirul Bellu din București.