22 iunie 2024

Costești – 56 de Ani de la Declararea ca Oraș: O Istorie Marcată de Evoluție și Reziliență Economică

By Cristian Vlădescu mai31,2024

La 1 iunie 1968, localitatea Costești primea statutul de oraș, marcând astfel începutul unei noi etape în istoria sa. Astăzi, la 56 de ani de la această declarare, orașul Costești sărbătorește nu doar aniversarea sa, ci și drumul parcurs de la un mic sat la o comunitate urbană vibrantă.

Costești, situat în sudul județului Argeș, a cunoscut perioade de înflorire și decădere economică, datorită poziției sale strategice. Industria locală a prosperat, iar viața culturală și socială a înflorit. Cu toate acestea, orașul a fost martor și la perioade de decădere economică, marcate de schimbări în structura economică și de provocări la nivel global.

Astăzi sărbătorim 56 de ani de la declararea orașului nostru drag, Costești. În această zi specială, ne amintim cu mândrie de drumul pe care l-am parcurs împreună, de la momentele de înflorire economică la provocările pe care le-am depășit cu reziliență și determinare.

Costești este mai mult decât un simplu oraș; este casa noastră, locul în care ne-am născut și crescut, iar fiecare cotă de succes sau fiecare obstacol depășit ne definește și ne consolidează comunitatea.

De-a lungul anilor, am fost martori la transformările economice și sociale care au marcat evoluția noastră. Am sărbătorit împreună succesele și am depășit împreună provocările. Astăzi, privim cu optimism către viitor și suntem hotărâți să continuăm să construim un Costești mai puternic și mai prosper pentru generațiile viitoare.

În ciuda fluctuațiilor economice, Costești și-a păstrat farmecul său unic și identitatea sa culturală puternică. Ansamblul Folcloric “Mugurelul”, una dintre cele mai renumite instituții culturale ale orașului, a contribuit la păstrarea și promovarea tradițiilor locale, aducându-le pe scenele naționale și internaționale.

Desigur, să nu uităm nici de alte tradiții și rituale locale care își găsesc locul în istoria și cultura orașului Costești. Ceata de călușari din Zorile este o expresie vie a tradiției și culturii locale, care continuă să fie sărbătorită și perpetuată cu mândrie. Călușarii sunt cunoscuți pentru dansurile lor spectaculoase și pentru ritualele lor străvechi, care au fost transmise din generație în generație. Participarea lor la evenimentele locale, inclusiv la sărbătorile religioase precum Rusaliile, adaugă o notă specială și autentică în peisajul cultural al orașului Costești. Această practică ancestrală este un simbol al identității și al conectării cu trecutul istoric al regiunii. Prin continuarea acestui ritual, comunitatea din Băseni păstrează vie legătura cu tradițiile strămoșilor lor și își împărtășește bogata moștenire culturală cu generațiile viitoare.

Sărbătorim împreună această zi deosebită și ne bucurăm de realizările noastre, iar sărbătorirea tradițiilor și a culturii locale să continue să fie o sursă de mândrie și bucurie pentru întreaga comunitate!

Pentru a marca acest moment deosebit, toți locuitorii și vizitatorii sunt invitați să participe la spectacolul aniversar ce va avea loc în Parcul Central al orașului, începând cu ora 17:00. Evenimentul va include: Cupa 1 iunie , teatru pentru copii, spectacol de divertisment, foc de artificii, dar și alte surprize artistice și culturale.

Cu o istorie bogată și un viitor plin de promisiuni, orașul Costești continuă să fie un loc de mândrie pentru toți cei care îl numesc acasă.

La mulți ani, Costești!

 

 

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns