13 iulie 2024

Ansamblul Folcloric „Mugurelul” din Costești, Argeș invitat la „Nedeia Mocănească” din Valea Zânelor – Covasna


Nedeia Mocănească de la Voineşti-Covasna este una dintre cele mai vechi sărbători pastorale din zona Arcului Carpatic. Ea se desfășoară de sute de ani, în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie. Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor este una dintre sărbătorile de suflet ale oamenilor locului, un brand al locului care ilustrează viaţa autentică, cea în care creşterea animalelor, ocupaţie din moşi-strămoşi este transmisă din generaţie în generaţie, are un rol foarte important și în prezent.
La Sântilie, în trecut, oamenii veneau pentru a mijloci idile, pentru a uni destine sau a face alianţe şi, nu în cele din urmă, pentru a uni românii de aici şi românii de peste munţi.
Sărbătoarea din prezent, Sântilia, Nedeia Mocănească a voineștenilor spune povestea ciobanilor care coborau de la munte în preajma Sânt Iliei, pentru a-şi alege nevestele. Astfel, sunt prezentate obiceiurile de nuntă specifice zonei: cerutul miresei, bărbieritul mirelui, împodobirea porţilor cu brazi şi ştergare tradiţionale, ruperea colacului, descălţatul laşilor, trânta voinicilor şi ridicatul bolovanului. Conform tradiţiei, alaiul de nuntă pornește de dimineaţă, din faţa Bisericii Ortodoxe din Voineşti, Covasna, spre casa Nedeii din Valea Zânelor. Se spune că această tradiție datează aproximativ din jurul anului 1500.

Invitat la „Nedeia Mocănească” din Valea Zânelor – Covasna, 16 iulie 2023, într-o atmosferă de mare sărbătoare Ansamblul Folcloric „Mugurelul” din Costești, a prezentat cu mândrie o suită de dansuri populare din sudul județului Argeș și nelipsitul căluș costeștean.

Mulțumim pentru invitație , organizatorilor Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor, Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a  Crescătorilor de Ovine Covasna.

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns