23 aprilie 2024

15.01.2024 – 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

By Cristian Vlădescu ian.15,2024
Mihai EminescuMihai Eminescu

Stelele sus, în adânc de infinit,
Azi luminează calea unui suflet plecat,
Eminescu, veșnic luminos, în nemurire te-ai înălțat,
Cu pana ta, ai scris povestea unui neam iubit.
Astăzi, când se împlinesc 174 de ani,
Eu adaug glasul, ca inima să-ți bată,
România de tine în versuri mereu laudată.

AUTOR: Cristian Vlădescu

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

15.01.2024 – 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) este una dintre figurile de seamă ale culturii românești. A fost un poet, jurnalist și eseist român, considerat de mulți drept cel mai mare poet al literaturii române. Operele sale au adus o contribuție semnificativă la patrimoniul cultural al României.

Eminescu s-a născut la Ipotești, Botoșani, pe 15 ianuarie 1850. A avut o viață scurtă, dar prolifică, scriind poezii, eseuri și articole care au avut un impact durabil asupra literaturii române. Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numără “Luceafărul”, “Doina”, “Rugăciunea unui dac”, “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, și multe altele.

Ziua de 15 ianuarie este sărbătorită ca Ziua Culturii Naționale în onoarea lui Mihai Eminescu. Este un prilej de a celebra și promova cultura românească, literatura și contribuția remarcabilă a lui Eminescu la aceste domenii.

,Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ști cine au fost românii”. Citatul lui Mircea Eliade subliniază importanța lui Eminescu în păstrarea identității naționale românești și recunoașterea sa la nivel global. Eminescu rămâne o figură iconică în istoria literaturii române și un simbol al valorilor culturale.

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns