13 iulie 2024

1 iunie 2023, Ziua Internațională a copiilor și Ziua Orașului Costești

1 iunie 2023, Ziua Internațională a copiilor și Ziua Orașului Costești

1 iunie, Ziua Internațională a Copiilor
1 iunie, Ziua Internațională a Copiilor

În România, Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca și în alte 50 de țări. Totodată, alte peste o sută de țări celebrează o zi a copilului la date diferite.

Orașul Costești - vedere centrală
Orașul Costești – vedere centrală

Astăzi, 1 iunie 2023, celebrăm . Ziua Internațională a copilului și Ziua Orașului Costești, 55 de ani de când localitatea Costești a fost declarată oraș. Dacă este să răsfoim puțin filele istoriei administrației publice locale, vom afla că, Costeștiul a devenit oraș la data de 1 iunie 1968 prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 1141/București, 27 mai 1968, care odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a Republicii de la acea vreme. Actul de naștere al orașului Costești a fost dat la 8 iunie 1968 de către comitetul executiv al Consiliului Popular Orășenesc. Între 1968 – 1989 s-a modernizat sistemul de deplasare al cetățenilor, ei beneficiind nu numai de calea ferată, dar și de drumul național DN 65A Costești – Roșiori de Vede și drumul județean modernizat Costești – Alexandria. Noul statut i-a adus o perioadă de dezvoltare accelerată, una la care costeșteni se gândesc și acum cu destulă nostalgie. Devenind oraș, foarte multe lucruri s-au schimbat. Populația din zonele rurale a început să vină aici, atrasă de faptul că găseau ușor de muncă. La apogeu, în anii ’80, orașul Costești avea cam 13.000 de locuitori; toată zona urbană, cu blocuri, a fost construită în acea perioadă. În plan economic, multe făbricuțe au prins rădăcini aici. Aveam fabrică de scule, dispozitive și verificatoare auto, fabrică de prelucrare a laptelui, pielărie, fabrica de pâine, fabrica de conserve legume și fructe, serele, ateliere pentru piese de schimb, o autobază mare. Asta pentru a nu mai pune la socoteală baza de colectare a cerealelor, fermele zootehnice și, desigur, I.A.S.-ul și Avicola Costești. Din păcate, după Revoluție, multe dintre aceste unități fie au dispărut, fie și-au redus foarte mult activitatea. După ’95 mai ales, tinerii au început să plece “afară”, populația a scăzut foarte mult, iar după datele recensământului din 2012, am rămas cam 10375, deși aceste date sunt relative.

Comefin SA Costești ( fostă I.S.D.V.A.)
Comefin SA Costești ( fostă I.S.D.V.A.)

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Related Post

Lasă un răspuns