Casa de Cultură Costeşti
RESPONSABILITATEA ACTULUI CULTURAL-ARTISTIC
Factor dinamic de civilizație, Casa de Cultură Costești oferă, prin însăşi evoluția sa, convingătoare argumente ale progresului înregistrat de urbe în ultimele două decenii. Semnificative sunt, în această evoluție, atât dezvoltarea bazei sale materiale, cât, mai ales, amplitudinea şi diversitatea activităților desfăşurate aici, creşterea responsabilității actului cultural-artistic în general.
Casa de Cultură Costeşti construcție nouă, impunătoare, dispune de o sală de spectacole și cinematograf cu 400 de locuri, o bibliotecă cu 27 000 volume, săli de repetiții și pentru alte activități culturale, de toate dotările moderne specifice unui lăcaş modern de cultură. Aici se desfășoară o intensă activitate cultural-artistică, susținută de devotați animatori culturali şi pasionați artişti amatori, al căror mesaj artistic, reflectând tot mai fidel noile realități ale orașului, fac tot mai cunoscută şi apreciată dragostea pentru frumos a costeştenilor.
Dacă în 1968 Casa de Cultură Costești se baza, îndeosebi, pe activitatea câtorva formații: un cor, o echipă de dansuri, o brigadă artistică, în prezent gama genurilor abordate de amatori, structura formațiilor artistice sunt tot mai diverse. După cum şi reuşitele acestora sunt tot mai numeroase, eforturile de îmbogăţire repertorială şi ridicare a nivelului interpretativ fiind adesea răsplătite de premii în diverse concursuri. Astfel, în ediția a VI-a a Festivalului național Cintarea României”, premiile cîştigate de costeşteni în întrecerile la nivel județean sau republican aparțin unor formații de diverse genuri căluşul, dansuri populare argeşene, teatru politic, montaje literar-muzicale, grup vocal-folcloric, grup satiric. Casa de Cultură Costeşti se mândrește și cu două formații cu îndelungată experiență. Astfel, după ce în 1987 corul mixt din Costeşti şi-a sărbătorit semicentenarul, anul acesta este rândul altei formații artistice să-şi aniverseze o jumătate de veac de activitate căluşul. Este formaţia născută acum 50 de ani în cartierul Zorile care a renăscut şi a făcut să vibreze și la Costeşti, în tot acest răstimp, tradiționalul joc popular românesc, evoluțiile sale fiind apreciate de fiecare dată pentru modul în care dansatorii au ştiut să respecte şi să redea pe scenă autenticitatea, originalitatea şi vigoarea acestui inegalabil dans strămoșesc. Ceea ce le-a asigurat căluşarilor din Costeşti un loc pe podium în toate cele șase ediții ale Cântării Romániei” de pînă acum. Se cuvine să amintim aici și numele câtorva din cei prin a căror pasiune și perseverență această trainică moștenire artistică capătă și la Costeşti noi corale de frumusețe: Dumitru Tudor(Refu), lon Sandu. Gheorghe Şerban, lon Călin (Marcu), Marin Şerban(Buncăru), Ilie Chiriță ş.a.
Prof. Emanoil NEGRIȚOIU. directorul Casei de Cultură Costeşti