1 Decembrie, Ziua Națională a României, o zi cu profundă încărcătură istorică și simbolică

În fiecare an, pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României, o zi cu profundă încărcătură istorică și simbolică. Această zi marchează momentul de la 1918 când România și-a unit toate provinciile istorice într-un singur stat național, aducând laolaltă inimi și aspirații, și semnificând astfel un capitol crucial în istoria națiunii.

La baza acestei sărbători stă „Marea Unire”, evenimentul istoric din 1918, când la Alba Iulia, reprezentanții tuturor românilor au adoptat o declarație solemnă de unire, consfințind unitatea națională. Astfel, Transilvania, Basarabia, și Bucovina s-au alăturat regatului României, dând naștere la o Românie mai mare și mai puternică.

Comunitatea din Costești sărbătorește nu doar Ziua Națională a României, ci și contribuția eroilor locali la înfăptuirea unității naționale. Monumentul eroilor din Costești, operă a sculptorului Ion C. Dimitriu-Bârlad (1937), devine un altar al recunoștinței pentru jertfa adusă în numele patriei.

Monumentul devine astfel un mesaj durabil către generațiile viitoare: că eroii din Costești au contribuit la alcătuirea istoriei naționale. Mesajul inscripționat cu dalta în piatră și bronz, „Neamul întreg cinstește vitejii, cari ș’au jertfit viața pentru patrie,” reprezintă nu doar o amintire, ci și o chemare la respect și responsabilitate față de moștenirea națională.

De Ziua Națională, comunitatea din Costești se adună în jurul monumentului pentru a aduce un omagiu adânc și sincer celor care au făcut posibilă această zi de sărbătoare. Este un moment de recunoștință pentru faptele lor de vitejie, un prilej de a transmite mai departe povestea acestor eroi și de a inspira următoarele generații să-și iubească țara și să aprecieze prețul libertății.

Eroii din Costești au fost martori și artizani ai momentului istoric din 1918, când voința comună a românilor a făcut posibilă unirea. Fiecare nume înscris în piatra de pe monument este un fir subțire, dar puternic, în imensa pânză a unității naționale. Cu dăruire și sacrificiu, acești eroi au luptat pentru visul unei Românii întregite.

Monumentul eroilor din Costești, operă a sculptorului Ion C. Dimitriu-Bârlad (1925)
Monumentul eroilor din Costești, operă a sculptorului Ion C. Dimitriu-Bârlad (1925),

Eroismul și devotamentul ostașilor costeșteni au lăsat o amprentă profundă în paginile istoriei, fiind o parte inestimabilă a contribuției la înfăptuirea independenței și unității naționale a României.

În acele zile pline de încercări, acești bravi bărbați din Costești, Argeș, au dat dovadă de curaj și sacrificiu pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

Maiorul (R) Ștefan S. Nicolae din Costești, satul Stârci, a devenit un erou local, marcându-și numele în istoria militară prin faptele sale de vitejie în lupta de Turtucaia, simbolizând spiritul de sacrificiu al soldaților români.

În luptele de la Trecerea Oltului, soldatul Ștefănescu Stan din Costești, Argeș, contigentul 1910, și-a adus contribuția la apărarea țării, căzând la datorie în numele libertății și independenței.

Nu putem să nu remarcăm și prețul plătit de soldații Alexe Ion și Nicolae Marin din Broșteni, Argeș, contigentul 1912 și respectiv 1916. Jertfa lor în rândurile Regimentului 4 Argeș, în Primul Război Mondial, a adăugat un capitol dureros, dar eroic, la povestea luptei pentru unitatea națională.

Lupta de la Homorod (Rupea, Brașov) a adus în prim-plan și curajul caporalului Manea Ion, originar din Costești, care, prin focul vajnic al mitralierei sale, a reușit să respingă patrulele inamice, protejând pozițiile românești și aducând o rază de speranță în întunericul nopții. În momentele dramatice ale luptei, plutonierul Chiriță Constantin, din Costești, Argeș, contigentul 1911, a căzut eroic, marcând încă o pagină de onoare în cartea de istorie a satului său.

La Sânpetru (Brașov), soldatul Motaghiu Păun din Broșteni, Argeș, contigentul 1914, a adăugat numele său la lista eroilor căzuți, demonstrând un curaj neclintit în fața provocărilor luptei.

Soldatul Nicolae Constantin din Costești, Argeș, contigentul 1910, a fost un alt erou al timpului său, căzând la Botfalu (Bod) și lăsând o amprentă adâncă în memoria localității.

Lupta de la Inotești a cerut prețul vieții caporalului Iorga T. Alexandru din Costești, Argeș, contigentul 1914, iar la Dealul Porcului și Cota 464, eroismul soldaților Stancu Preda din Broșteni, Ghiță Clement din Băseni și Dănac Radu din Broșteni a fost remarcat și onorat.

Pe lângă cei căzuți la datorie, este important să aducem în atenție și eroii răniți, care și-au continuat sacrificiul în spitalele de campanie și centrele de tratament. Lista acestora, precum Dumitru Ion, Marin Voicu, Sima Nicolae, Cârstei Constantin, Florea Constantin, Iancu Ion, Petre Constantin, Ţopan Florea, Tănase Alexandru, Ghiță Florea, Rizea Ion, Stan Radu, Andrei Ilie, Ioan Ion, Dumitru Ion, este o mărturie vie a suferințelor și dăruirii acestor oameni pentru patrie.

Pentru a cinsti memoria înaintașilor noștri, care au adus jertfa supremă pentru ca noi să fim astăzi o națiune liberă și independentă, în Costești se vor organiza depuneri de coroane de flori și slujbe religioase la următoarele monumente ale eroilor:

💙💛❤️ Ora 10:00 – Monumentul Eroilor din cartierul Zorile;
💙💛❤️ Ora 10:30 – Monumentul Eroilor din satul Broșteni;
💙💛❤️ Ora 11:00 – Monumentul Eroilor din satul Smei;
💙💛❤️ Ora 11:30 – Monumentul Eroilor din satul Podu-Broșteni;
💙💛❤️ Ora 12:00 – Monumentul Eroilor din Pârvu Roșu;
💙💛❤️ Ora 12:30 – Monumentul Eroilor din orașul Costești, urmat de un moment artistic susținut de copiii din instituțiile de învățământ.

Astfel, de Ziua Națională a României, când tricolorul flutură cu mândrie, nu putem să nu aducem un omagiu profund acestor eroi din Costești, Argeș, care și-au dedicat viața pentru idealuri nobile, lăsând în urmă o moștenire de curaj și devotament pentru generațiile viitoare.

La mulți ani, România!   La mulți ani, români! La mulți ani, Costești! La mulți ani, costeșteni!

By Cristian Vlădescu

Costești Argeș Online a luat naștere în urmă cu ceva vreme, în anul 2008 mai exact, devenind o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului Costești. Tot în această perioadă mi-am dat seama că orașul are ceva unic, parcursul pe care l-a avut în istorie și modul în care a rezistat diferitelor evenimente nefericite care și-au lăsat mai mult sau mai puțin amprenta, precum și pasiunea mea pentru istorie m-au îndemnat să „descopăr” cu adevărat Costeștiul.

Lasă un răspuns